Bærekraftig reisemål

Foto: Jan Rune Berge, Blinkskudd AS

Foto: Jan Rune Berge, Blinkskudd AS

Bærekraftig reisemål
Merket for bærekraftig reisemål er et verktøy for reisemål som ønsker å jobbe langsiktig og fokusert med bærekraft i reiselivet. Innovasjon Norge har utarbeidet en standard for bærekraftig reisemål som vi har innlemmet i vår måte å jobbe på. Vi holder også på å utarbeide en reisemålsbeskrivelse for VisitUtstein som bærekraftig reisemål. 

I VisitUtstein ligger urkraften i bærekraftig vekst og utvikling. Vi ønsker å skape Norges mest bærekraftige stedsdestinasjon og jobber opp i mot bærekraftsmålene, spesielt mål 3) ‘God helse’ og mål 11) ‘Bærekraftige byer og samfunn’. Med det mener vi at vi skal tilby kvalitative opplevelser for de som ønsker noe helt spesielt - og vi skal gjøre det på en bærekraftig måte.

Turismen skal være på lokalbefolkningas egne premisser, uten å presse dagens infrastruktur for mye og vi vil jobbe med bærekraftsløsninger på alle plan. Vi ønsker ikke økt besøk til området for enhver pris; vi jobber for å skape en bærekraftig turisme hvor produktene som skapes her ute bringer med seg verdier til stedet. 

VisitUtstein skal spre kunnskap og gi opplæring i hva Utstein, Fjøløy og Mosterøy har å by på. For oss i VisitUtstein handler bærekraft om sosial, miljømessig og økonomisk bæreevne, som er levedyktig, rettmessig og varig. 

Økonomisk bærekraft
Vi startet stedsutviklingen her ute fordi alle aktørene trengte å styrke sine egne virksomheter, skape bedre vekstmuligheter, større forutsigbarhet, flere arbeidsplasser og økt verdiskaping, samt bedre etterlatt inntrykk av tilbudet eller tjenesten. Altså bedre økonomisk bærekraft.

Sosial bærekraft
I tillegg ønsker vi å formidle de unike historiske kvalitetene med klosteret, fortet, fyret og kulturlandskapet. Vi ville legge til rette for mer helhetlige konsepter og samarbeidsprosjekter, sysselsette lokale krefter, styrke samhold aktørene i mellom, skape muligheter for unge, samt bygge sterkere lojalitet til dem som bruker tjenester og tilbud innenfor vårt geografiske nedslagsfelt. Det er sosial bærekraft.

Miljømessig bærekraft
Vi vet at vi har en infrastruktur her ute som gir både begrensninger og muligheter. Vi har nå fått det som trolig er en av landets fineste gang- og sykkelveier over Mosterøy, det er kun én vei ut til Fjøløy og Utstein og det er begrenset med parkeringsplasser. Det gir oss noen muligheter til å jobbe som bærekraftig reisemål fra starten, hvis vi legger til rette for bedre sykkelmuligheter, muligheter for kollektivtrafikk og tilkomst med båt og ikke-motorisert ferdsel på sjø. Vi har også mange flinke lokalmatprodusenter i nærområdet som leverer mat og drikke på høyde med de beste nasjonalt og internasjonalt. Det gir oss muligheter til å tilby kortreist og ureist mat av høy kvalitet basert på beiteressursene og jorda i området. Vi har strender og kystområder som ryddes av lokale krefter fordi vi ikke ønsker forsøpling i det unike kulturlandskapet vi ser rundt oss. Alt dette handler om miljømessig bærekraft. 

Økonomisk ernæring
Aktørene i VisitUtstein har utført en analyse over vår økonomiske ernæring, etter inspirasjon fra Fogo Island. Ernæring som begrep er oftest bruk i sammenheng med helse og personlig inntak av mat. Vi ønsker å bistå våre gjester til å ta bevisste økonomiske valg. Derfor viser vi en samlet oversikt over alle aktørene i forhold til hvor pengene går. Slik kan gjestene vite hvordan deres bruk av midler kan påvirke samfunnet lokalt og globalt ved å vise hvordan pengene blir benyttet. Slik gir vi gjestene mulighet til å se resultatene av sine bærekraftsvalg. Oversikten oppdateres årlig.

Fordeling av kostnader i % (2020)

  • Arbeidskraft 42 %

  • Varekostnader 31 %

  • Provisjoner/avgifter/leie 6 %

  • Drift og administrasjon 10 %

  • Salg og markedsføring 4 %

  • Overskudd reinvestert lokalt 7 %

Fordeling av geografisk tilslagsfelt (leverandører/kostnader) i % (2020)

  • De grønne øyane (Mosterøy, Rennesøy, Klosterøy, Fjøløy, Bru, Sokn, Åmøy) 18 %

  • Rogaland 51 %

  • Norge 20 %

  • Verden 11 %