Lokal mat og drikke

Rogaland er kanskje landets mest spennende matregion. Her har vi et mangfold av mat- og drikkeprodusenter som leverer råvarer og produkter av høy kvalitet. Den felles satsingen vi fremover vil gjøre på Utstein for mat, natur og kultur innebærer også at vi vil identifisere lokale produsenter av lokal mat og drikke i regionen. Kom til Utstein for å smake både ureist, kortreist og bereist mat.

 
 
Skogsgrisene på Utstein Gard vandrer fritt

Skogsgrisene på Utstein Gard vandrer fritt

skogsgriser fra utstein

Klostergarden selger i dag skogsgriser til de beste restaurantene i Stavanger-regionen. De siste årene har de satt ut mellom ti og tredve smågris som har gått ute i skogholtet på Utstein Gard fra sommer til sen høst. Der har de vokst seg store og feite. Disse frittgående grisene er edelgris (noroc) av rase og har gått ute fritt i et skogholt på Klosterøy siden de var 10-14 uker gamle. Der vandrer de rundt i skogen og spiser bær, røtter og det de ellers finner. I tillegg til ordinært fôr får de nær sagt hver dag også overskuddsgrønnsaker og -frukt fra en av dagligvarebutikkene lokalt. Det gjør noe med smaken på kjøttet og marmoreringen. Og det er samfunnsnyttig på samme tiden. Fra matsvinn til matsvin.

 
Frode Ljosdal driver Brimse Gård, og er blant landets fremste produsenter av grønnsaker.

Frode Ljosdal driver Brimse Gård, og er blant landets fremste produsenter av grønnsaker.

Brimse Gård

Frode Ljosdal er en av landets fremste produsenter på grønnsaker. Han leverer i dag til rundt 60 av landets beste restauranter og driver storstilt eksperimentering med nye frø og vekster. Øya Brimse ligger i den absolutt mest gunstige klimasonen i hele landet. Rennesøy beskytter for været fra vest. I tillegg er det en helt annen geologi enn resten av området rundt, blant annet med mye kalkstein, som gir grunnlag for andre vekster. Brimse er foretrukket leverandør av blant annet Renaa og Tango. (Brimse gård tar kun i mot henvendelser fra storkjøkken og restauranter, ikke privatpersoner.)

 
Klosterlam mottok Spesialitetsmerket i 2016

Klosterlam mottok Spesialitetsmerket i 2016

KLOSTERLAM fra produsenter i rennesøy og finnøy

Det er i dag rundt 45 flinke lammeprodusenter i nærområdet til Utstein Kloster som leverer lam til Klostergarden, etter strenge kvalitetskriterier for fett, kjøttfylde og størrelse. Kun lam som oppfyller disse kriteriene kommer på markedet som Klosterlam. Stykningsdeler av Klosterlam selges via Nortura hos Rema1000. Det selges også hele lam direkte til forbruker og restaurant fra garden. Klostergarden mottok i 2016 Spesialitetsmerke for sine Klosterlam.

 
Poteter fra Steinsvoll Gard

Poteter fra Steinsvoll Gard

poteter fra STEINSVOLL gard

Steinsvoll Gard på Mosterøy dyrker egne poteter; Berber, Kerrs, Pink og Pimpernell. Disse selges ut fra egen gard, og er enkle å plukke med seg på vei til eller fra Utstein. Det står skilt langs veien. Husk at uvaskede poteter er mye mer holdbare enn de som er vaskede.

 
Produksjonen til Røsslyngen Beitelag ligger tett opp til økologisk drift.

Produksjonen til Røsslyngen Beitelag ligger tett opp til økologisk drift.

RØSSLYNGEN BEITELAG

Røsslyngen Beitelag drifter og vedlikeholder et område på ca. 2000 mål av Rogalands utvalgte kulturlandskap på Rennesøy. De selger og utvikler egne produkter relatert til driften av området. De har blant annet Anguskjøtt som er mørnet på gamlemåten. Kjøttet skjæres etter kokkens ønske. De tilbyr også ferske og frosne burgere, salami og grillpølser av Angus. I tillegg har de pinnekjøtt av villsaulam og iskrem av melk fra egne gårder.

 
Limousinkyr og -kalver på beiteområdene på Utstein Gard.

Limousinkyr og -kalver på beiteområdene på Utstein Gard.

Limousinkjøtt fra KLostergarden

Klostergarden har lang tradisjon med storfeproduksjon. De fostrer frem storfe av rasen Limousin. Limousinrasen stammer fra Frankrike og avles frem på grunn av sine unike egenskaper når det gjelder kjøttproduksjon. Kjøttets struktur har korte fibre og lite fett. Kjøtt av rasen Limousin har fin mørhet og marmorering, som gir saftighet og god smak.

 
Villsaulam fra Sel vandrer i utvalgte kulturlandskap.

Villsaulam fra Sel vandrer i utvalgte kulturlandskap.

Villsaulam fra selsgården

Villsauene fra Sel vandrer i et ekslusivt nasjonalt utvalg kulturlandskap på Rennesøy. Områdene formidler norsk kulturhistorie og er viktige friluftsområder. I disse områdene beiter det blandt annet villsau av rasen gammelnorsk sau. Noen kaller dem også for steinaldersau, ursau eller utegangersau. Denne sauetypen er rester av den opprinnelige europeiske landrasen. På Sel har det vært villsau siden 2004. Kjøtt fra et villsaulam vil typisk veie rundt 10 til 13 kilo, har korte muskelfibre og er meget mørt og smakfullt.

 
Ryfylke Galloway beiter i nærheten av Mastrafjorden.

Ryfylke Galloway beiter i nærheten av Mastrafjorden.

Ryfylke Galloway

Ryfylke Galloway startet opp høsten 2016, og valget falt på disse dyrene fordi de er hardføre og kan gå ute hele året. De har har høy fruktbarhet med lette kalvinger. Studier ved Guelph-universitetet viser at kjøtt fra denne rasen inneholder samme fettprosent som mange fisketyper og kylling. Kjøttet er rikt på enumettede fettsyrer og er svært smakfullt. Hovedmålet for produksjonen er videresalg av livdyr, men det vil være en del kjøttsalg fra egne dyr, eventuelt er de behjelpelige med å få tak i tilsvarende kjøtt fra andre produsenter i Norge.

 
Landskapet på Austre Åmøy blir omtalt som kulturlandskap av høy kulturhistorisk verdi, og er en del av de gjenværende og utvalgte kulturlanskapsområdene i Stavanger kommune.

Landskapet på Austre Åmøy blir omtalt som kulturlandskap av høy kulturhistorisk verdi, og er en del av de gjenværende og utvalgte kulturlanskapsområdene i Stavanger kommune.

SKOTSK HØYLANDSFE

Skotsk høylandsfe stammer fra lengst vest i Skottland. Utseende har endret seg lite gjennom flere århundrer, og deres særtrekk er majestetiske horn og lang pels. Rasen er tilpasset de regn- og vindfulle området langs kysten. De er kjent for sitt gode lynne og nærmest stoisk ro. Flokken hos 3/6 Meling har eksistert siden 1994, som en av de første flokkene i Norge. Disse flotte beitedyra har en aktiv og viktig rolle i å vedlikeholde, bevare og videreutvikle kulturlandskapet på Austre Åmøy. Kjøttet er magert med fettmarmorering som sikrer at det er saftig og mørt, med en unik smak. Kjøttet fra denne rasen har lavere innhold av fett og kolesterol, og høyere innhold av proteiner og jern enn andre kjøttferaser.